Veelgestelde vragen
Er komt veel informatie op je af wanneer je een MDT-project opzet. Hieronder hebben we de meest gestelde vragen daarom alvast beantwoord. We hopen dat je hiermee geholpen bent. Heb je een vraag over een specifiek onderwerp? Die vind je onderaan de pagina gesorteerd per thema.
-
Jongeren die:
- Bij aanvang van het MDT-traject tussen de 12 en 30 jaar zijn;
- Ingeschreven staan als Nederlands ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit betreft dus ook doelgroepen als statushouders, vluchtelingen, EU-studenten en dak- en thuisloze jongeren al dan niet met een briefadres;
- Langer dan vier maanden in Nederland verblijven indien zij niet-EU student zijn.
-
Als een jongere een MDT-traject heeft afgerond, mag diegene een tweede MDT doen, in de volgende gevallen:
- Als een van de MDT-trajecten die een jongere volgt/heeft gevolgd een MDT-kort-traject is.
- Als een van de MDT-trajecten die een jongere volgt/heeft gevolgd, een traject uit subsidieronde 5a of later is.
-
De meeste gemeenten hebben een vrijwilligersverzekering voor hun vrijwilligers afgesloten. Echter, gemeenten kunnen hier zelf een keuze in maken. Het is dus belangrijk dat je bij je gemeente nagaat wat er precies geregeld is voor de vrijwilligers. Bij schade kan de vrijwilliger zowel bij de gemeente van de woonplaats of de gemeente van de werkplek terecht. De vrijwilliger kan alleen niet bij beide gemeenten terecht.
Heeft de gemeente geen vrijwilligersverzekering, dan sluit je als MDT-organisatie zelf een verzekering af. Check eerst of je misschien al een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) hebt, en of deze ook dekking biedt voor vrijwilligers. De voorwaarden kunnen hierin namelijk soms verschillen.
Ook belangrijk om te weten is dat de vrijwilligersverzekering een vangnet is. Bij schade wordt er eerst gekeken naar de eigen verzekering van de vrijwilliger en als diegene niet of niet adequaat is verzekerd, dan kan hij/zij aanspraak maken op de vrijwilligersverzekering. Dit principe geldt niet bij letsel. Bij letsel mag je verzekeringen stapelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (privé) ongevallenverzekering, een (privé) arbeidsongeschikheidsverzekering en een (zakelijke) bedrijfsaanprakelijkheidsverzekering.
Het is belangrijk dat je de jongeren informeert dat ze verzekerd zijn en waarvoor zij verzekerd zijn. Een goed moment hiervoor kan bij de start zijn of je kunt informatie toevoegen aan de vrijwilligersovereenkomst. Niet iedere organisatie werkt standaard met een vrijwilligersovereenkomst. Het is niet verplicht, maar we raden het wel aan. Een modelovereenkomst vind je op de website van NOV.
-
In Nederland is bij MDT bewust de keuze gemaakt dat MDT niet verplicht is. Wel is er geëxperimenteerd met verschillende vormen van verplichting binnen wettelijke kaders van de Participatiewet of de Leerplichtwet. Zo kan MDT bijvoorbeeld worden ingezet als tegenprestatie voor een bijstandsuitkering.
MDT is kenmerkend voor een wereldwijde trend van landen die citizen services voor jongeren organiseren. De term citizen service staat voor (het stimuleren van) formeel en intensief vrijwilligerswerk dat wordt uitgevoerd via een gestructureerd programma dat niet-militair van aard is.
In sommige landen is de citizen service een dienstplicht voor alle jongeren. Andere landen zetten citizen services vrijwillig in. Onderzoekers zitten niet op een lijn over het verplichten van citizen services. Sommigen zien geen verschil in de beoordeling en effecten van verplichte en niet-verplichte varianten van citizen services. Anderen geven juist aan dat een verplichte variant de intrinsieke motivatie van jongeren om vrijwilligerswerk te doen in de toekomst verzwakt.
-
Je vindt een lijst met alle MDT-projecten op de Projecten-pagina.
-
Geregeld worden er bijeenkomsten (fysiek of online) georganiseerd rond een bepaald thema, denk bijvoorbeeld aan ‘impact’ of ‘werving van jongeren’. De bijeenkomsten hebben nu geen vaste frequentie. Je wordt altijd ruim van tevoren op de hoogte gesteld via de agenda in de MDT-nieuwsbrief. Schrijf je dus vooral in voor de nieuwsbrief, als je dat niet al gedaan hebt, via deze link.
-
De website voor jongeren is www.doemeemetmdt.nl.
De website voor professionals, zoals maatschappelijke organisaties, gemeenten en onderwijs, is https://organisaties.doemeemetmdt.nl/
-
Wat begon met enkele proeftuinen, is inmiddels uitgegroeid tot een krachtig netwerk. Met 2.000 officiële samenwerkingspartners, vele duizenden betrokken organisaties, meer dan 100.000 jongeren die deelnemen en nog eens ca. 200.000 jongeren die mee gaan doen, maakt MDT echt een verschil in de samenleving.
-
MDT is een landelijk programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries.
-
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft MDT opgezet samen met jongeren, maatschappelijke organisaties, NJR, NOV en de ministeries van SZW en OCW. In het regeerakkoord van 2017 is de invoering van MDT opgenomen. Vanaf de start van MDT zijn de doelstellingen van MDT in co-creatie bepaald. Zo was het versterken van de sociale cohesie een belangrijke politieke drijfveer om MDT te starten, gaven maatschappelijke organisaties aan jongeren te willen betrekken bij de uitdagingen in de samenleving en wilden jongeren zich graag via MDT inzetten en zo hun talenten ontwikkelen. Dit samenspel van doelstellingen heeft geleid tot de drie pijlers van MDT:
- iets doen voor een ander en/of de samenleving
- talentontwikkeling
- betekenisvolle ontmoetingen
Na een periode van twee jaar met experimenten (18.000 jongeren) is MDT in 2020 officieel gestart. In 2020 en 2021 zijn via drie subsidieronden 145 meerjarige MDT-projecten gehonoreerd van waaruit 80.000 jongeren aan een MDT-traject konden beginnen. De stand eind 2022 liet zien dat van de 98.000 jongeren inmiddels ruim 63.000 jongeren aan de slag zijn gegaan en hiervan hebben 39.000 jongeren hun MDT-traject afgerond.
-
De antwoorden op de meest gestelde vragen met betrekking tot het hoofdlijnenakkoord vind je op deze pagina.